Skip to content

Tegen barbarij en haat, voor een menselijke mensheid in een leefbare wereld

9 januari 2015
10927163_10205912961849268_7208417534062731756_o

Picture by Alexander Kutzenov

De slachtpartij in de redactielokalen van Charlie Hebdo is een politieke moord in naam van een heruitgevonden reactionaire versie van de Islam, die van de Takfirs, van het Salafisme, een radicale versie van het reeds rigoristische Wahabisme.

De doelstelling van deze terreurdaad heeft niets te maken met het ‘wreken’ van de profeet omdat Charlie Hebdo ‘godslasterende’ tekeningen zou gepubliceerd hebben. Deze moord is een propagandastunt om terreur te zaaien en te rekruteren voor hun ‘Jihad’. Terreurorganisaties zoals Daesh-IS en Al Qaeda trachten een burgeroorlog in het hart van Europa te ontketenen en kozen daarvoor een symbool van persvrijheid uit. In de spektakelmaatschappij die de onze is produceert dit doelwit de hoogste return on investment. Hun dividenden zijn niet enkel het resultaat van structureel racisme, van een sociaal-ethnische segregatie en de stigmatisering van de Islam (islamofobie). Zij en andere politieke religies tappen uit het vaatje van de algemene zingevingscrisis die het huidige verrot kapitalistisch systeem uitademt.

Het is belangrijk niet enkel de terreurdaad te veroordelen maar ook het amalgaam dat vandaag gemaakt wordt tussen terreur en Islam. 99,9% van de moslims belijden hun geloof op een geweldloze wijze. Wanneer politici zoals Bart De Wever bepaalde bevolkingsgroepen als ‘potentieel terroristisch’ bestempelen spelen zij met vuur. Zij doen net hetgeen de terroristen al te graag willen, met name de opdeling van de maatschappij in twee kampen. De terroristen willen dankzij gruweldaden islamofobie en racisme aanwakkeren om aldus steun te bekomen met als argument ‘zie je wel, Jihad is nodig om onze godsdienst te verdedigen’. Al wie de Jihadisten niet volgt wordt door hen automatisch in het kamp van de VS en het ‘westen’ geplaatst. Al wie niet meedoet met repressie en islamofobie wordt door het weldenkende establishment van hier als bondgenoot van de terreur aanzien. Deze polarisatie is even giftig als gevaarlijk en zaait de kiemen voor een oorlog van allen tegen allen.

Charlie Hebdo heeft aanstootgevende spotprenten gepubliceerd maar dit betrof alle godsdiensten. Satire is nu eenmaal aanstootgevend. Is satire daarom een dekmantel voor islamofobie? Neen want alle godsdiensten kregen ervan langs bij Charlie Hebdo. Iedereen kreeg er van langs, ook de vadsigen, de stinkend rijken, een Gérard Depardieu en zijn fiscale vluchtroute naar België, politici die hun beloften niet houden, de corrupte figueren die het gerecht weten te ontsnappen. Bovendien is niemand verplicht om te lachen. Indien sommigen toch racisme, sexisme of xenofobie meenden terug te vinden in de tekeningen stond het hen vrij publiek kritiek te geven of rechtszaken aan te spannen.

In Frankrijk bestaat het delict van ‘blasfemie’ of ‘godslastering’ niet meer sinds 1878. De rechtstaat moet (fysiek en moreel) respect jegens personen garanderen maar niet ten aanzien van het GELOOF van die personen. Van zodra men afwijkt van deze benadering geeft men gelovigen het alleenrecht te bepalen wat al dan niet als beledigend ervaren wordt.

De slogan “#jesuischarlie” is in feite niet goed, het veronderstelt een identificatie met de inhoud van de publicatie (die weinigen echt kennen) terwijl de inzet dubbel is met enerzijds ‘vrije meningsuiting’ is en anderzijds vreedzaam samenleven met gelijke rechten en zonder amalgaam tussen moslims en terreur. Een pak hypocrieten scharen zich achter #jesuischarlie terwijl de jongeren van de banlieues dit nooit zullen doen wegens de symbolische kloof met ‘blanke humor’ en het onbegrip met betrekking tot de slogan. Zij staan dan achter #jenesuispascharlie maar daar zitten ook weer mensen achter die zeggen ‘ze hebben het toch gezocht’… Indien de mobilisaties van verontwaardiging in Frankrijk moeilijk citoyens met een moslim achtergrond mobiliseren is dat ook ten gevolge van de slogan #jesuischarlie. Spijtig want op die manier wordt de kloof alleen maar bestendigd daar waar ze nu overbrugd kan en moet worden.

Vandaag zinken we nog verder in een klimaat van haat en angst. De opeenvolgende militaire interventies, de miljoenen doden in Irak en Syrië, de grootschalige miserie en vooral de nooit opgeloste Palestijnse kwestie hebben tot een opstapeling van wanhoop, frustratie en woede geleid. Het streven naar waardigheid, gerechtigheid wordt gekaapt door godsdienstfanatici die we gerust ‘fascisten’ mogen noemen.

Willen we vermijden dat de strijd voor gelijkheid, vrijheid en solidariteit gedurende lange tijd in verdrukking komt ten gevolge van opkokende haat en toenemende repressie, dan moeten alle humanisten nu durven opstaan om wars van kleur, ras of godsdienst samen een leefbare wereld na te streven. Voor een nieuwe wereld die de toenemende ontmenselijking van het decadent kapitalisme achter zich laat. Een nieuwe wereld waar vrede, liefde en geluk overheersen met gelijke vrijheid voor iedereen en met respect van elk individu en de natuurlijke omgeving waarvan we afhankelijk zijn.

De gitzwarte nacht van obscurantisme en haat is niet onafwendbaar. Het levend bewijs wordt ons geleverd door Rojava en het volksverzet in Kobane. En door de 3,7 miljoen betogers in Frankrijk op zondag 11 januari, uitgezonderd de 200 staatsterroristen, potentaten en pseudo-democraten die François Hollande had uitgenodigd.

charbsurleskurdes

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: